Havkajakk
Ørlandet er omkranset av sjø på 3 sider, og er dermed et bra utgangspunkt for kajakkturer i Stjørnfjorden, Bjugnfjorden og Trondheimsleia med Kjeungskjær fyr og øyene "Juldagan" på Uthaug. Asserøy og Vallersund i Bjugn er også et eldorado for padlere, med flott skjærgård.
Blåser det for friskt på sjøen kjører vi inn til Gjølgavatnet, det henger "nesten" sammen med Teksdalsvatnet og Rognlitjønna. Det vil si du bærer kajakken over ei lita demning, og får en fin naturopplevelse med helleristninger, vannliljer og fine rasteplasser.
Vår samarbeidspartner og kajakkinstruktør Gretha Skaug legger opp turer og leier ut utstyr. Gretha holder også kurs for deg som ønsker å prøve kajakk for første gang, og for de som vil ta "våttkort". Ulike alternativ og priser finner du under "her".
Golf
Enten du er ivrig golfspiller som leter etter nye golfbaner å dyrke din lidenskap på eller kan tenke deg å ta et slag golf i ferien, er Austrått Agroturisme stedet for deg. Her kan du la bilen stå og rusle de to minuttene det tar å komme seg til banen.
Austrått Golfbane er en 9-hulls bane som ble ferdigstilt i 2008. Banen ligger vakkert til omgitt av skog på flere kanter med utsikt til Tondheimsfjorden og Austråttborgen.
Golfkøller leier du hos oss dersom du ikke har selv.
Aktiviteter til sjøs
Med beliggenhet ytterst på Fosen-halvøya er Ørlandet omgitt av sjø. Turister som ferierer hos oss har også mulighet til aktiviteter på sjøen.
Fiske
Noen hundre meter fra Kårstua, i Austrått småbåthavn, ligger en stødig skjærgårdsjeep med 25 hk som kan leies av våre gjester. Den egner seg godt for å å bringe dagens fiskefangst på bordet.
Seiling
Seilbåten som kan leies av feriegjester ved Austrått agroturisme er en Fabola Campus 650. Den er på 21 fot og er en morsom båt å seile. Med senkekjøl og minste dybde på 30 cm kan den komme inn på grunt vann med kjølen i øverste posisjon. Senkekjølen gjør også båten trailbar og kan fraktes med bil dit man måtte ønske.
Båten har fire sengeplasser og kan derfor brukes på kortere overnattingsturer, men den egner seg nok best som en dagseiler.
Priser finner du her.
Aktiviteter på sykkel
Noen hundre meter fra Kårstua kan du svinge inn på det godt utbygde nettet av tilrettelagte gang- og sykkelveier i nærområdet. Skjermet for biltrafikk, innbyr de virkelig til å ta i bruk sykkelen. Ta deg gjerne en morgentur på sykkelen i det flate, åpne området.
Om du ønsker å feriere uten bil, eller velger å la bilen stå, kan du oppleve hele Ørlandet på sykkel innenfor rimelig tid. Er været godt kan det anbefales å sykle en kveldstur til Uthaug og se sola gå ned i havet. Dit sykler du på godt under timen. Sjøgata på Uthaug med de gamle fiskerboligene fra midten av 1800-tallet er også verdt et besøk.
Den som ønsker å prøve seg på øyhopping kan sykle til Garten og ta ferga til Storfosna. Derfra går ferga via øya Leksa og til Værnes i Agdenes kommune. Først bør du imidlertid utforske øyene Storfosna og Kråkvåg, som også hører til Ørland kommune. Kråkvåg og Storfosna har forbindelse via bru. Tilbake til Ørlandet kommer du ved å ta ferga fra Valset til Brekstad.
Flere gode forslag til rundturer på sykkel finner du på brosjyren "SykkelØrland" , som er laget av Ørland Kultursenter i samarbeid med KystNorge AS. Ørland Kultursenter har også utleie av sykler.
Strand og badeliv på Austrått
Storjektvika er i fin sandstrand rett ved småbåthavna, og ikke langt fra Austråttborgen. Det er en fin spasertur fra Kårstua, gjennom Austråttlunden og ned til stranda.
Det er grasplen ved stranda hvor det er fint å sole seg eller kose seg med aktiviteter som volleyball og fotball. Det er friskt i vannet, og ikke akkurat sydentemperatur. Men på fine sommerdager finner man det gode liv i Storjektvika.
Skjegghaugan ligger like i nærheten av stranda. Yrjar Heimbygdslag skriver:
"Det er to hauger på Austrått som kalles Skjegghaugan, denne og en haug lenger mot nordøst. I vår oversettelse av Olav Trygvessons saga i Snorre, står det: ... Det var en mektig bonde som het Skjegge, han ble kalt Jernskjegge. Han bodde på Opphaug på Ørlandet, ... Og mens kongen var inne i hovet, ble Jernskjegge drept utenfor hovsdøren, og det gjorde kongsmennene... Da Jernskjegge var drept, ble liket hans ført ut på Ørlandet; han ligger i Skjeggehaugen ved Austrått.
Fotturer
En fottur i Austråttområdet er en aktivitet som er et fantastisk utgangspunkt for gode opplevelser. Det finnes mange alternativer å velge blant. Her kan du prøve de historiske gang- og sykkelstiene som ikke har vært farbare på flere hundre år. Arbeidet med å gjenskape disse stiene ble påbegynt i 2015, og har åpnet opp det unike herregårdslandskapet i området omkring Austråttborgen. I dag binder de sammen store deler av Ørlandet. Beskyttet mot biltraffikk kan du nyte freden og roen ved en av sittegruppene, grille turmaten din ved en av bålplassene eller ta et bad i Rusasetvatnet.
To minutters gange fra Kårstua finner du inngangen til Austråttlunden. Dette er i dag et landskapsvernområde, men er godt tilrettelagt for en gåtur med gode stier og sittegrupper. Poster med informasjon om natur og kultur er plassert langs den 3 km lange rundløypa.
Rusasetfjellet har et nett av stier som er godt merket. Om du ønsker litt mer utfordrende opplevelser litt mer i høyden, kan du gå opp til Osplikammen (285 m.o.h.), den høyeste toppen i Rusasetfjellet og det høyeste punktet på Ørlandet. Det flate landskapet omkring gir deg en fantastisk utsikt over Ørlandet og øyene utenfor.
Fugle- og dyreliv
Rundt gården kan du treffe på rådyr, elg, rev og ekorn. I Austråttlunden landskapsvernområde finner du en særegen og variert naturtype. Dette danner grunnlag for et rikt dyreliv. Det er registrert over 70 fuglearter i Austråttlunden, deriblant flere rødlistede arter. Elg og rådyr er vanlige dyr i lunden.
For interesserte fugletittere er Ørlandet et eldorado. I kommunen finnes 4 vernede våtmarksområder og er et av 63 Ramsarområder i Norge. Et av de fire er Grandefjæra Naturreservat, som med 10 km strandlinje er landets største fjære. Det er registrert over 200 arter i Grandefjæra. Både i Grandefjæra og Hovsfjæra er det godt tilrettelagt for fugleinteresserte ved at det er bygget amfi og tårn.
Det har de siste årene blitt satset stort på våtmarksområder i Ørland kommune. Ved Ørland Kultursenter er Besøkssenter våtmark Ørland etablert. Der kan du blant annet oppleve en flott våtmarksutstilling. En av kommunens storsatsinger er restaureringen av Rusasetvatnet, der flere og flere arter etablerer seg.